Van parkeervergunningen tot bijstandsaanvragen: gemeenten sturen dagelijks duizenden berichten naar burgers. Dit gebeurt via honderden verschillende systemen, elk met hun eigen stijl en werkwijze. De gemeente Den Haag besloot dat het anders moest en implementeerde als één van de eerste gemeenten NotifyNL: een open source notificatie-component dat zorgt voor uniforme, betrouwbare communicatie met inwoners en ondernemers. Vincent van Beek, Chief Product Owner Dienstverleningsplatform bij de gemeente Den Haag: “Met NotifyNL beschik je over een wereldwijde OpenSource-voorziening voor het notificeren van je inwoners en ondernemers, waarvan de doorontwikkeling gegarandeerd is.”
Je kunt meer informatie vinden over NotifyNL op de website https://notificatie.nl/.
Een open centrale notificatie service voor heel Nederland
NotifyNL is gebouwd op basis van Notify UK, een bewezen technologie uit het Verenigd Koninkrijk waarmee reeds 7 miljard berichten werden afgeleverd. De kracht van NotifyNL zit ‘m in de eenvoud: het systeem sluit aan op bestaande gemeentelijke processen en zorgt ervoor dat alle communicatie volgens vaste sjablonen verloopt. Waar voorheen elk systeem zijn eigen manier had om berichten te versturen, is er nu één centrale plek die alle uitgaande communicatie (outputmanagement) stroomlijnt.
Naast efficiëntie en uniformiteit zorg je er met NotifyNL vooral ook voor dat inwoners geïnformeerd worden over belangrijke informatie of ontwikkelingen bij de gemeente. “Er is een hogere transparantie tussen de ambtenaar die gewoon zijn werk doet en het informeren van de inwoner," legt Vincent uit. “Dat betekent dat een inwoner veel meer op de hoogte is van wat er speelt binnen zijn of haar gemeente.”
Vincent noemt postbedrijven als voorbeeld: “Je bent gewend dat je van een pakketbezorger bericht krijgt wanneer je pakket onderweg is en hoe laat ze ongeveer bij je op de stoep staan.” Met NotifyNL kunnen gemeenten die transparantie nu bieden. In plaats van in het duister te tasten na een aanvraag, worden inwoners proactief op de hoogte gehouden van waar ze staan in het proces. Denk aan meldingen als ‘We hebben uw aanvraag ontvangen’, ‘Let op: u heeft een taak of bericht klaarstaan in de mijnomgeving’ of ‘Er is een uitspraak op uw aanvraag’.
Waar ambitie is, is het de moeite waard om een gesprek aan te gaan.
Wat heeft jouw voorkeur?
Als je hieronder je e-mailadres achterlaat, sturen we je graag meer informatie.
Geef toestemming tot het verwerken van je data om dit formulier te versturen.