World class software ontwikkeling voor container terminals wereldwijd

Nieuw DevOps platform met een gestandaardiseerde en bewezen workflow levert enorme tijdswinst op.

TBA Group is een snelgroeiend consultancy- en softwarebedrijf dat software inzet om de logistieke processen van havens, containerterminals, luchthavens, fabrieken en andere logistieke systemen te optimaliseren.

Container terminals over de hele wereld gebruiken de software van TBA. Op deze terminals is continu alles in beweging om containers van het schip op het vasteland te krijgen. Gigantische kranen worden op afstand vanuit een kantoorpand op de terminal door mensen bestuurd. Er rijden vrachtwagens, bemand maar ook volledig geautomatiseerd zonder cabine, af en aan.

TBA levert de software om al deze voertuigen aan te sturen en alle containers op de juiste plek te krijgen. De ontwikkelteams van TBA werken elke dag aan het optimaliseren van deze software voor klanten, het toevoegen van nieuwe features en het ontwikkelen van integraties. Om sneller en effectiever code te monitoren, testen en uit te rollen is er gekozen voor het implementeren van een nieuw DevOps platform.

Image holder

Een geoptimaliseerde ontwikkelpijplijn en workflow op Gitlab

Image holder

Wat hebben we geleverd

Een geoptimaliseerde ontwikkelpijplijn en workflow op Gitlab

De vernieuwing die we brachten voor TBA

Image holder
Corporate

Gebruikte technologie

The type of team used

How we delivered

Image holder

We hebben de developmentpipelines en -workflows volledig gemoderniseerd. Als gevolg hiervan kreeg TBA een boost in consistentie en kwaliteit van releases.

Aimar

Nieuw DevOps platform voor developers om code te monitoren, testen en deployen

Na een positieve proof of value met self-managed Gitlab on-premise en DevOps platform is gestart met het implementeren van een nieuwe development pipeline. De eerste feedback vanuit de ontwikkelteams is positief, het testen loopt een stuk soepeler en deze inzichten worden gebruikt in het optimaliseren van de rest van het testproces. De teams zijn vooral enthousiast over het overzicht dat GitLab biedt met inzicht in verschillende componenten van de code en de snelheid waarmee je deze inzichten kan ophalen. 

De volgende stap is het implementeren van een aangepaste pipeline voor Java en C++. Ook staat de implementatie van een Devops job voor het testen van complete producten en jobs waarmee developers de software direct naar een specifieke klant kunnen deployen op de planning. Het doel is om de huidige zelfgebouwde teststraat op termijn geheel uit te faseren.

Developer tools volgens industriestandaard

Op de containerterminals wordt continu gewerkt aan het verladen van containers naar vrachtwagens, trein of binnenvaartschip om producten zo efficiënt mogelijk bij de klant te krijgen. De logistiek op een terminal kan echter onvoorspelbaar zijn. Gaat een kraan boven het schip kapot? Dan moet het werk verdeeld worden over de andere kranen. Daarnaast kan het erg druk zijn doordat er veel voertuigen op de terminal rondrijden en zijn delen van de terminal tijdelijk niet beschikbaar omdat er monteurs aan het werk zijn.

De software moet daarom zeer stabiel zijn, een hoge uptime hebben en 365 dagen per jaar/ 24 uur per dag beschikbaar zijn. In de afgelopen 20 jaar is een groot innovatief softwarepakket ontwikkeld, maar lopen de ontwikkelteams tegen limieten aan. De developers werken met zelfgebouwde testframeworks met automatische tests en een testrun duurt gemiddeld 6 tot 7 uur. Dit betekent dat zij niet continu kunnen doorontwikkelen, vaak wachten tot het eind van een sprint om code te testen en er daardoor hoge pieken op het DevOps platform ontstaan.

Sneller feedback op de kwaliteit van de code, vaker kunnen testen en minder frustratie was voor TBA de trigger om te kijken naar goede tools die zich al bewezen hebben en hier het continuous delivery en DevOps proces op in te richten. Bijkomend voordeel is wanneer nieuwe developers aan de slag gaan bij TBA, ze vaak al bekend zijn met deze tools en er minder inwerktijd nodig is.

Image holder

We maken software die echt iets bijzonders kan, maar tegelijkertijd zijn we een normaal software bedrijf. Ik wil daarom graag een standaard voor software ontwikkeling neerzetten die door alle grote bedrijven ter wereld worden gebruikt. Dat helpt bij het aantrekken van nieuwe medewerkers en maakt het uitvoeren van automatische tests veel sneller.

Heiko Harders

Systeemarchitect

Resultaten

Boost voor de ontwikkelteams

DevOps Best practices: ontwikkelaars kunnen zich richten op kernactiviteiten en eigen expertise en iteratieve innovatie: sneller voldoen aan de behoeften van de klant

Tijdsbesparing in het ontwikkelproces: van automatische tests die een werkdag in beslag nemen tot testresultaten binnen 10 minuten

Modulair bouwen: alleen componenten testen waar code is gewijzigd

Geoptimaliseerd testproces: snellere feedback over de kwaliteit van de code en stabielere testresultaten

Boost voor de ontwikkelingsteams

Laten we contact maken!

Waar ambitie is, is het de moeite waard om een gesprek aan te gaan.

Wat heeft jouw voorkeur?

Stuur me meer informatie

Als je hieronder je e-mailadres achterlaat, sturen we je graag meer informatie.